Pocetna strana DrenikNet web sajtaDrenikNet - Hronika danaDrenikNet - Biznis vestiDrenikNet - Sportske vestiDrenikNet - Vesti iz kulture, muzike i zabaveDrenikNet - Download serverDrenikNet - Internet oglasiDrenikNet - ForumDrenikNet - PricaonicaInformacije o DrenikNet-u


 Kako filtrirati e-mail poštu (AntiSpam sistem)?


5.4.1  Uvod
DrenikNet je prvi Srpski Internet provajder koji je implementirao aktivnu AntiSpam zaštitu na svojim email serverima. Sve e-mail poruke veličine do 45kb se aktivno skeniraju na našim mail serverima prema unapred podešenoj listi pravila. Svako pravilo nosi odredjeni broj bodova (poena) koji se po završetku procesa skeniranja sabiraju i ukoliko određena poruka sadrži ukupan broj bodova veći od limita, ista se smatra spam porukom. E-mail poruke koje pređu limit se autmatski prebacuju u novu poruku-obaveštenje kao attachment (prilog) i šalju se primaocu te poruke. Ono što je veoma bitno jeste da svaka poruka koju naš filter prepozna kao spam poruku, dobija novi subject segment koji će olakšati vašem e-mail klijentu da tu poruku ili obriše direktno na serveru ili da je prebaci u poseban folder (direktorijum).

5.4.2  Microsoft OutlookExpress ver. 5 i 6

Podešavanje Microsoft OutlookExpress-a je veoma jednostavno i sastoji se iz samo 4 koraka. Kada startujete OutlookExpress kliknite na opciju Tools, zatim Message Rules, i izaberite opciju Mail, kao što je prikazano na slici:

Zatim je potrebno da kreirate pravilo koje će OutlookExpress primenjivati svaki put kada kliknete na send and recieve dugme tj prilikom slanja i primanja pošte na DrenikNet mail serverima. Svako pravilo se sastoji od segmenta. Prvi segment odredjuje uslov za aktiviranje nekog pravila. Drugi segment je akcija koju će vaš e-mail klijent preduzeti kad se gornje pravilo pogodi. Kao što smo u uvodu napomenuli DrenikNet AntiSpam sistem će obeležiti svaku poruku koju smatra spamom unutar Subject linije sa ===== SPAM ===== linijom. Stoga u prvi segment selektujte opciju:

Where the Subject line contains specific words
.

U drugom segmentu možete izabrati da ili obrišete poruku direktno na serveru a da tu poruku ne downloadujete na vaš računar, ili je možete downloadovati pa premestiti u neki folder što će biti kasnije objašnjeno. Za sad postavite ove dve opcije.
Pošto ste kreirali pravilo, kao na slici iznad potrebno je da kliknete na plavi text
contains specific words
i unesete segment kao na slici ispod:
Kliknite na dugme Add i zatim Ok kako bi ste se vratili na prethodni ekran i time završili kreiranje mail pravila. Slika ispod ilustruje kako treba da izgleda ispravno pravilo za brisanje spam poruka direktno na serveru.

Kliknite na Ok, i kada se pojavi ovaj prozor, kliknite na Apply Now kako bi ste primenili novo kreirano pravilo odmah. Zatim kliknite na Ok, i od sad pa ubuduće svaka poruka koja sadrži u svom Subject-u reč ===== SPAM ===== će biti automatski obrisana direktno na serveru od strane vašeg e-mail klijenta, u ovom slučaju od strane Microsoft OutlookExpress-a.
 


O nama | Tehnička podrška | Često postavljana pitanja | Kontaktirajte nas | Ugovor
Copyright © 1998 - 2003 Drenik d.o.o, All rights reserved - Sva prava zadržana - DrenikNet is a registered service mark of Drenik d.o.o
Web design created by Luka Gerzić, PHP/ASP code by Predrag Rolović
This site is powered by Intel, Open Source and Microsoft tehnology